Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн. лв.

Форум за всички останали автомобилни спортове

Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн. лв.

Мнениеот VAZ sport » Съб Апр 03, 2010 19:06

Понякога в България е трудно да стигнеш от точка А до точка Б заради липсата на табели по пътищата. Но гарантирано всеки, дори чужденец, може да намери посоката за Sevlievo Grand Prix. В най-лошия случай ще стигне до Troyan Grand Prix.

Шофьорите често се чудят защо тези състезания са толкова важни, че са обозначени така добре с крайпътни табели. Отговор трудно ще се намери, но пък за сметка на това винаги ще се намерят хора с високи държавни позиции, за да финансират проектите на федерацията по мотоциклетизъм. Тази любов към моторите понякога е обяснима, друг път - напълно нелогична. Но за сметка на това е постоянна и преливаща от една политическа власт в друга.

Преди около два месеца спортното министерство е превело почти три милиона лева на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) за организацията на редица състезания от международния календар през 2010 г. Точната сума по думите на президента на федерацията Богдан Николов е 2.7 милиона лева. "Парите отиват само за организирането на Гран при на България по мотокрос – през тази година ще домакинстваме четири световни и пет европейски шампионата", коментира пред "Капитал" Николов.

Където два, там и три милиона

В края на миналата година Николов обяви "замразяване" на федерацията поради липсата на средства и сериозната задлъжнялост, след като години наред организацията демонстрираше хиперактивност. Освен организирането на състезания БФМ домакинстваше и на годишни церемонии за награждаване, водеше политици и журналисти по състезания и прояви в чужбина, за да отразят успешната дейност.
"Не може федерацията да се издържа само от личните заеми, които взимам. Имам да връщам кредити към банки, продадох част от собствеността си, за да просъществуваме. Не сме получили нито лев от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Още не знаем дали ще получим нещо от министерството на спорта", каза Николов тогава.

Частично тази информация беше невярна, защото от спортното министерство съобщиха за държавна помощ в рамките на почти два милиона лева. Тогава Николов изчисли, че на БФМ й трябват три милиона лева, за да съществува. Няколко седмици след "замразяването" спортният министър Свилен Нейков обяви, че ще помогне с два милиона лева. "Вече проведохме няколко разговора. И ще помогнем не само с организацията на първенствата, а и частично закупуване на материална база... Ще закупим мотор, ако е възможно, до края на годината ще купим още един. Държавата ще даде около 2 милиона и половина за организиране на първенства", заяви Нейков.

Накрая спортното министерство помогна с точно толкова, колкото Николов си поиска пред медиите на 23 ноември. Обяснението на спортния министър е, че България е получила домакинствата на тези състезания и "няма как, след като веднъж си казал "да", да кажеш после "не". Иначе международните федерации "забравят за България". Но казусът много наподобява на този от 2007 г., когато от осем милиона лева за спорта от излишъка в държавния бюджет, половината отидоха за моторите. Тогава Николов получи парите за подобряване на трасетата в Долна Митрополия и "Горна Росица" край Севлиево.

Наскоро Нейков обяви, че продължава политиката да финансира приоритетно олимпийските спортове за сметка на неолимпийските. Но моторите все така са сред любимите "неолимпийски" федерации. Николов има обяснение за този феномен: "Системата с финансирането на олимпийските спортове е грешна. В България не уважаваме това, което имаме. Не се взимат под внимание критериите кой какво е свършил като домакинства, като резултати и успехи. Изпратихме толкова участници на зимните олимпийски игри във Ванкувър, а какви успехи постигнаха те? Ние имаме шест европейски шампиони и вицешампиони."

Всеобщ любимец

Подходът на Николов към важните хора за финансирането на спортната дейност на федерацията изглежда сходен, но резултатите доказват, че е на прав път. Преди да бъдат отпуснати онези милиони от излишъка, той заведе в Монако трима министри и един заместник-министър на награждаването на България за най-добро трасе по мотокрос. Колкото и да отричаха тогава, гостите му така и не успяха напълно да докажат, че пътуването не е било финансирано от мотоциклетната федерация. През октомври новият спортен министър Свилен Нейков също се оказа ВИП гост на мотоциклетната федерация. Той пътува до италианския град Франчакорта, за да получи наградите на Троян и Севлиево, които бяха избрани за организатори №1 в мотокроса съответно за класовете МХ1/МХ2 и МХ3. "Ние страдахме през последната година, тъй като призът в клас МХ1 не бе за България, но сега той се връща там, където му е мястото", казва министър Нейков в Италия.

Оттогава спортният министър и шефът на моторите започнаха да демонстрират топли отношения. Нейков се появи на една пресконференция на мотофедерацията, което е по-скоро изключение, а не правило в неговата досегашна активност. По-късно домакинства церемонията по награждаването на българските пилоти, които са заели призови места в европейските шампионати с участието на президента на европейската федерация Виченцо Маци. За да се стигне до въпроса с отпускането на почти три милиона лева помощ.

На въпроса защо се получава така, че мотофедерацията е сред най-обичаните от всяка политическа власт, Николов отговаря: "Само излъчването на състезанието с едноминутния клип за България преди старта по 200 телевизии на пет континента не пада под 5 милиона евро. Това е голяма реклама за България", казва Николов, според когото отговорът на въпроса дали трябва тези състезания да се финансират с частни средства или с държавни е в темата за "престижа и рекламата за страната".

От две писти на земята

Няколко месеца преди да обяви "замразяване", Николов чертаеше светли перспективи пред българските моторни спортове - той развиваше проекти не за една, а за две писти. Едната - за домакинство на кръг от световния шампионат в клас Moto GP, а втората за Формула 1. И до днес не е започната нито една от двете. В зависимост от политическата смяна на властта и влиянието на кризата подписването на договор за Формула 1 се отлагаше между "следващата седмица" и "след две седмици". В момента е на втория ваирант - "яснота ще има след две седмици", коментира Богдан Николов, според когото финансовите проблеми на федерацията нямат нищо общо с тези два проекта. Мотоциклетната федерация има договор с промотъра на Моto GP "Дорна спортс" за домакинство на кръг от шампионата през 2012 г., ако дотогава има трасе.

Спортното министерство показа активност и по този въпрос, въпреки че е нормално инициативата да е предимно частна. Още повече че строежът на писта изисква сериозен финансов ресурс, с какъвто държавата не разполага. Въпреки това се направиха постъпки да се отреди терен за строеж на трасе на мястото на летището в Доброславци, което учудващо добре пасвало на проекта, с който разполага Николов. "Проектът за писта върви много бавно, България вече закъснява за провеждането на кръг от Формула 1 и MotoGP и за съжаление няма да успеем да домакинстваме шампионатите, както планирахме през 2012 г.", заяви спортният министър преди време, сякаш този проект е държавен ангажимент.

Както стана ясно още преди няколко месеца, единствената пречка е даването на държавна гаранция. Нещо, което засега Нейков избягва да прави в директната форма, каквато се изисква от промотъра на Формула 1 Бърни Екълстоун. Въпреки това Николов твърди, че "остава само да се финализират преговорите за Формула 1", като "по наше желание" домакинството на кръг от шампионата е било отложено за 2012 г. Отлагането на въпроса със строежа на писта очевидно може да продължи дълго. Или поне, докато някой в държавата не склони да отпусне още милиони в името на престижа и рекламата.

Капитал 01.04.2010г.
Знания и опит се трупат с количество натрупани щети. Когато унищожиш всичко ставаш експерт.
http://www.facebook.com/pages/Hillclimb ... 4282809751
http://www.facebook.com/#!/SbirsteinRacingTeam
VAZ sport
 
Мнения: 297
Регистриран на: Пет Сеп 14, 2007 23:45
Местоположение: ПЛОВДИВ
Име: Радко Ботов

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот школата » Нед Апр 04, 2010 22:36

Богдан Николов ни прави показно как се работи с държавните институции и как се постига крайната цел,получаването на финансови средства за развитието на неговия спорт.Бесен съм.Нека всички да си направят изводите като БФАС,АДАС,Състезатели,Организатори ,Деятели и др.които си мислят че работят за автомобилния спорт.Никога не сме имали ясна концепция за развитието на автомобилния спорт,а само си помислете че в света това е спорта номер 1.Всеки човек е тясно свързан с автомобила,в някой семейства даже всеки член има автомобил,всеки има интерес към автомобила, логично е всеки да проявява интерес към автомобилния спорт,а противоположно на логиката ние сме на дъното.Обществен интерес НУЛА. Защо!Има нещо збъркано в нашия спорт щом никой не проявява интерес.Трябва да се възбуди интереса на всички които имат отношение към автомобила,а как това трябва да стане оставям на всички които имат отношение да намерят формулата .Спортни поздрави.Павел Жеков.
Rally School Pavel Jekov
Аватар
школата
 
Мнения: 171
Регистриран на: Сря Май 10, 2006 12:55
Местоположение: СОФИЯ
Име: RALLY SCHOOL PAVEL JEKOV

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот kiko » Пон Апр 05, 2010 19:30

Абсолютно съм съгласен с вас.Нещата са много объркани.
Някъде по темите ми се мерна една теория,че този спорт е хоби за участници,зрители и организатори.Май,май е истина.Особенно като се заслушаш в пенсиите от федерацията,които разправят случки и събития от преди 15-20 години,а нещата от по-новата история за тях са едно голямо нищо.Шантава работа.
Богдан Николов обича мотоциклетите.Тази своя обич успя да прехвърли на няколко хора около него,събра бизнесмени с ясни планове за правене на пари и рискува всичко,което беше събрал в годините.И успя.Няма как някой да му се сърди или пък да му завижда.В автомобилния спорт не се е появил такъв човек :wink: .
Изображение
Аватар
kiko
 
Мнения: 1209
Регистриран на: Нед Апр 17, 2005 14:08
Местоположение: София
Име: Генади Димитров

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот BOXER » Вто Апр 06, 2010 00:19

Човека направи две трасета номер едно на планетата и още 1-2 който са в топ 5.Изкарват млади таланти който скоро не само ще печелят европейски титли,но и световни.Няма причина поради която да дадът тези пари в БФАС,след като там не може едно съзтезание да се организира като хората и всичко се краде.Не 3 а 10 мил. лв. да им дадът,няма да ме е яд,защото има резултат и той се вижда от цял свят.
FTA RACING TEAM
Изображение
Аватар
BOXER
 
Мнения: 1118
Регистриран на: Пет Юни 16, 2006 14:30
Местоположение: Бisтяiца
Име: Владислав Аронов

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот VIVACOM Rally Team » Вто Апр 06, 2010 00:37

BOXER написа:Човека направи две трасета номер едно на планетата и още 1-2 който са в топ 5.Изкарват млади таланти който скоро не само ще печелят европейски титли,но и световни.Няма причина поради която да дадът тези пари в БФАС,след като там не може едно съзтезание да се организира като хората и всичко се краде.Не 3 а 10 мил. лв. да им дадът,няма да ме е яд,защото има резултат и той се вижда от цял свят.

+1 Мнението ми хареса изключително много ЕВАЛА :!: :!: :!:
Димитър Илиев и Янаки Янакиев - ИСТИНСКИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ на рали България 2011г.
Аватар
VIVACOM Rally Team
 
Мнения: 136
Регистриран на: Нед Дек 14, 2008 11:04
Местоположение: гр.Пещера
Име: Георги Димов

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот asb2004 » Вто Апр 06, 2010 22:50

да фед,фенове,състезатели,бъдещи и минали са с него той никога не е вървял срещу този спор и хората в този спорт за разлика от хората в нашата фед най пресен пример как един човек не направил нищо никога за този спорт/освен че е бил механик на альошата в един не добър период за него, може би от там идва и омразата към ладите/ и доведен като парашутис от альоков сега върви срещу всички начинаещи и ниско бюджетни хора в автомобилизма и прави всичко възможно да го потопи и търси собствения интерес от нещата г-н михаилоф с такива хора като него и останалите нафталини не се върви нагоре не че няма да има спонсори няма да има и мазухисти да карат защото да караш без спонсори с такава фед дет пречи само е мазухизам г-н Жеков
защо вие и останалите който сте колосите на този спорт у нас позволявате това да се случва
имате школа ами тези пилоти който убочавате какво да карат след като завършат при вас навярно ево 10 да ама не това е само мечта и болна фантазия на горе споменатия г-н михаилоф
всяко начало почва от нищото или в нашия спорт от скрапта/ладите/,а сега искат даги спрат ето така се унищожава спорт като му одрежеш началото
такова престъпление Богдан Николов никога не би направил с техният спорт напротив там се стимолира всичко добро и фед не пречи а помага БРАВО на такива хора като него направили спорта начин на живот а нне средство за избиване на комплекси
asb2004
 
Мнения: 155
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 07:44
Име: Борисов Александър

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот panchugov_fen » Сря Апр 07, 2010 16:13

Да не забравяме, че поддръжката на един от най-добрите мотори, е около 100 пъти ПО-МАЛКА, от тази на един от най-добрите автомобили :wink:
Инъче и да разсъждаваме и да се ядосваме, нищо няма да променим.Остават ни само надеждите, хора като г-н Николов, да бъдат ИЗЦЯЛО на власт във фед. :wink:
За да си добър пилот, първо трябва да бъдеш добър механик!
Аватар
panchugov_fen
 
Мнения: 364
Регистриран на: Пон Авг 04, 2008 03:07
Местоположение: казанлък skype: panchugovfan
Име: Валентин Георгиев

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот BOXER » Сря Апр 07, 2010 21:04

Не си мисли,че мотокроса или супермото са евтини спортове.Найстина там е най-евтино да се купи мотор,но едва ли не всяко съзтезание всичко по двигателя се сменя с ново.
FTA RACING TEAM
Изображение
Аватар
BOXER
 
Мнения: 1118
Регистриран на: Пет Юни 16, 2006 14:30
Местоположение: Бisтяiца
Име: Владислав Аронов

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот panchugov_fen » Сря Апр 07, 2010 22:26

Един мой приятел (Бейкиров-може някой да го знае) се състезава в клас 250 и мотора струва 14 бона и ако всичко е ОК сменя запчатки и лети.Даже веднъж беше казъл, че спонсора му купил някаква хонда за 15 хил. той я счупил и купили сегашния мотор :mrgreen: Нищо не ги сабаря
За да си добър пилот, първо трябва да бъдеш добър механик!
Аватар
panchugov_fen
 
Мнения: 364
Регистриран на: Пон Авг 04, 2008 03:07
Местоположение: казанлък skype: panchugovfan
Име: Валентин Георгиев

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот petroffbg » Съб Апр 10, 2010 02:18

panchugov_fen написа:Един мой приятел (Бейкиров-може някой да го знае) се състезава в клас 250 и мотора струва 14 бона и ако всичко е ОК сменя запчатки и лети.Даже веднъж беше казъл, че спонсора му купил някаква хонда за 15 хил. той я счупил и купили сегашния мотор :mrgreen: Нищо не ги сабаря

Сдве ръце съм за такива спосори!!!!!?
Аватар
petroffbg
 
Мнения: 203
Регистриран на: Чет Яну 29, 2009 19:19
Име: Пламен Петров

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот beta_racing » Вто Апр 13, 2010 09:28

Какво се "оплакваме" за 3-те милиона на мотофедерацията :D
http://sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2542673
Изображение
"ДМ ДООР" ЕООД - гаражни и индустриални секционни врати, автоматизация на врати и портали, ролетки, pvc завеси, автоматични бариери и още много други!
Аватар
beta_racing
 
Мнения: 3975
Регистриран на: Пет Апр 15, 2005 19:30
Местоположение: Пловдив
Име: Дамян Киров

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот panchugov_fen » Вто Апр 13, 2010 15:54

:D :D
Сега остава и да нареди, парите да отидат в БФАС.
За да си добър пилот, първо трябва да бъдеш добър механик!
Аватар
panchugov_fen
 
Мнения: 364
Регистриран на: Пон Авг 04, 2008 03:07
Местоположение: казанлък skype: panchugovfan
Име: Валентин Георгиев

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот BOXER » Вто Апр 13, 2010 20:18

Дано нито стотинка не отиде в БФАС защото нищо няма да се вложи а ще се разграби.Трябва първо бой по старците пък тогава пари
FTA RACING TEAM
Изображение
Аватар
BOXER
 
Мнения: 1118
Регистриран на: Пет Юни 16, 2006 14:30
Местоположение: Бisтяiца
Име: Владислав Аронов

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот petroffbg » Чет Апр 15, 2010 00:48

BOXER написа:Дано нито стотинка не отиде в БФАС защото нищо няма да се вложи а ще се разграби.Трябва първо бой по старците пък тогава пари

Умно решение!
Аватар
petroffbg
 
Мнения: 203
Регистриран на: Чет Яну 29, 2009 19:19
Име: Пламен Петров

Re: Любимият спорт на всички правителства получи нови 3 млн.

Мнениеот nikolay sashev » Пет Апр 16, 2010 22:35

на 100% съм съгласен с мненията на BOXER. докато не се сменят главните действащи лица във федерацията с наистина заинтересовани за развитието и съществуването на автомобилния спорт в БГ, нито една ръждясъла стотинка да не им се дава на тези сегашните господа
Аватар
nikolay sashev
 
Мнения: 35
Регистриран на: Пет Ное 13, 2009 11:57
Местоположение: Varna, Aksakovo
Име: nikolay sashev

Следваща

Назад към Други моторни спортове

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта